Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 15:34 - КРАСИВА И НЕЗАБРАВИМА ИТАЛИЯ
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4154 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2011 10:46


 "Човек е човек, когато е на път", казва инж. Владимир Григоров и със своята честност, скромност и трудолюбие продължава да пътешества в страната на спагетите и пиците. "В която и част на Европа  да видех автовоз със стари коли, той беше с българска регистрация", разказва инж. Григоров. "Особено нашите търговци се изявяват в Италия, която съм прекосил от о-в Сицилия до Лаго Маджоре, а в с. Николичевци живее един италианец - Джовани от Мафродоня, близо до Бари, който тук се зенимава със земеделие . Ето и някои сведения и снимки от посетените от мен места в ИТАЛИЯ.  
image   Италия
Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия |  

Италия е държава в Западна Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва два големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Ганичи с Франция, Швейцария, Австрия, Словения и Сан Марино.

Италия без съмнение е повлияна от много култури и политически сили през вековете. Към тях се числят византийската, етруската и гръцката, но римската цивилизация и италианският ренесанс имат световно променящо въздействие и допринасят най-много за положението на Италия в съвременния свят.

Римската република е създадена през 510 г. преди н.е. и много могъщи императори управляват нейните територии. По време на управлението на Юлий Цезар, римската империя започва своето пълно доминиране над Средиземноморската област и някои части от централна Европа. Мощните му легиони преминават през земи и морета и никой не е могъл да се мери по сила със неговата армия.

Римската империя започва да се руши около 300 г. след н.е., но римското влияние върху архитектурата, изкуството, правителството, езика, законите и религията остава като наследство и продължава ясно да се чувства в днешната модерна Италия и да дава своя отблясък върху западния свят. Следват векове на нашествия и различни войни през средновековието. Възникват нови малки градове, а Генуа и Венеция създават големи търговски империи. Италианският ренесанс започва във Флоренция през 13-ти век и продължава и през 15-ти век.

От средата на 15-ти век до началото на 19-ти, испанци и французи се борят за контрол над Италия. След пълното поражение на Наполеон през 1815 година, следват много десетилетия на битки и войни докато Италия най-после е обединена. Тя става държава през 1861 година, когато районите на полуострова, заедно със Сардиния и Сицилия се обединяват от Крал Виктор Емануил II. Първата световна война (1870-1915) индустриализира Италия (особено в северните части), но в централните и южни райони, пренаселеността и високата безработица принуди милиони местни италианци да имигрират в чужди страни. През 1922 година Бенито Мусолини завзема властта в Италия и установява фашистка диктатура. Италия взема участие и във Втората световна война в съюз с Германия. През 1945 година, Мусолини умира, а войната завършва. През 1947 година, след референдум Италия е провъзгласена за република. Следва икономическо съживяване на страната. Главните морски пристанища са Генуа, Триест, Венеция, Неапол и Бари.

Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция. В Италия има толкова много неща, които до се видят или да се свършат, колкото няма в никоя друга страна. От ски пързалянето в Алпите, до разглеждането на историческите и модерни градове като Флоренция, Милано, Торино и Венеция, крайбрежните градове и многобройните малки селища, както и разбира се Рим и Ватикана.

Италия е известна с нейните спагети, зехтин, пица, вино и разбира се хубавото време. Казано с други думи Италия е "la dolce vita" или „сладкият живот” и много хора, посетили тази невероятна страна, не искат никога да я напуснат.
 

image

                                        Официално име – Република Италия                                                Население – 58 103 000 души
 Столица – Рим
 Валута – евро
                   Език – италиански, други
                                          Религия – католици – 99 %, други 1 %
                 Площ – 301 230 кв. км.
Ландшафт – Полуострова с форма на ботуш, на който се намира Италия се простира до Средиземно море. Тази предимно планинска страна има изключително много прекрасни гледки и включва не по-малко популярните островни дестинации към Сардиния и Елба на запад, Капри и Сицилия.
На север се простират Алпите, с най-висок връх Монблан, който се намира на границата със Франция. На юг от Алпите е Паданската равнина. Другите планини, които заемат голяма част от Италия са Апенинските. В южните части се намират все още действащи вулкани, тъй като голяма част от Италия е вулканична по произход. Активните вулкани включват Везувий близо до Неапол, Етна (на остров Сицилия), Вулкано и Струмболи. Пълноводните реки са в северна Италия, а в южните части са по-маловодни и пресъхващи. Основните реки са Аро и Тибър. В Алпите има големи езера – Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда и др.
Ето и малко снимки и информация за Сицилия.
image
Какво можете да посетите в Сицилия:

Месина – градът наречен “входната врата на Сицилия”, се намира в непосредствена близост до Реджо Калабрия,  от срещуположната страна на  Месинския проход. Сред забележителностите на града са Катедралата със своята уникална камбанария, Фонтана ди Орионе, Музео Реджионале. Възможност за посещение на живописните плажове покрай Месинския проход.

Таормина – една от най-посещаваните туристически дестинации на Сицилия. Разглеждане на древногръцкия театър, катедралата, разходка по главната търговска улица - корсо Умберто и потопяване в неповторимата атмосфера на града. Възможност за плаж в разположения под града морски курорт Жардини Наксос.

Сиракуза – една от най-големите и могъщи гръцки колонии в древността, в която е живял и творил Архимед. Посещение на античния гръцки театър, римския амфитеатър  и “Ухото на Дионисий”, бивш затвор-пещера с необикновено силна акустика, което е позволявало на римския диктатор да подслушва и осуетява заговорите на враговете си. Посещение на остров Ортиджа и разглеждане на неговите забележителности сред които Катедралата, в която се откриват следи от всички цивилизации владели града през последните 2500 години.

Палермо – най-колоритния град на Сицилия с център, в който е запазена атмосферата от средновековието, когато градът завоюва своето величие. Посещение на Катедралата, Двореца нанорманите, Порта Нова, Пиаца Преториа, църквите Сан Джовани д’Еремити и Санта Мариа д’Амиралио.

Етна – екскурзия до най-високия активен вулкан в Европа. Изкачване на страничните кратери с височина 1800м. и възможност за достигане на височина от 3000м. в подножието на главния кратер.Преминаване по река от изстинала лава от последното голямо изригване на вулкана през 2002г.

Еолски острови – екскурзия с моторна лодка до живописния архипелаг от вулканични острови. Посещение на най-големия остров Липари и разглеждане на специфичната му архитектура, акостиране на остров Вулкано с посещение на известния плаж с черен пясък и при възможност изкачване до кратера на действащия на острова вулкан, панорамна обиколка на митичния остров Стромболи представляващ кратер на постоянно действащ вулкан извисяващ се на 918м от морето.
При едно от пътуванията посетих и гр.
Бари.

       
                                                                                 Бари

image

 

Бари (Bari) е столица на провинцията Бари и на автономния регион Апулия. Населението на града е 320 676 жители (по данни от 2008г.), а площта му е 116,2 кв.км. Бари е разделен на четири части - стар град, модерен град(място за пазаруване) и две модерни пристанища. Забележителности, които можете да посетите там са базиликата Св.Никола (Basilica di San Nicola)- построена през 1087г. Там се съхраняват съхраняват останките на светеца в гробница под олтара. Катедралата на Бари - Cathedral of St. Sabinus – пример за римската архитектура в Апулия. Сградата на операта - Petruzzelli Theatre е една от най – величествените в Италия след тези в Милано и Неапол. Интересни са руската църква (построена от поклонници отишли в Бари са посетят мощите в базиликата Св.Никола), стария град Бари (там кипи невероятен нощен живот поради многото заведения), а също и ботаническата университетска градина. Побратими градове на Бари са Баалбек – Ливан, Батуми – Грузия, Гуангзоу – Китай, Мар дел Плата – Аржентина, Дуръс – Албания, Корфу и Патрас – Гърция, Баня Лука – Босна и Херцеговина, Бандунг – Индонезия и Сумгаит – Азърбейджан.    Разбира се не съм пропуснал и гр. Неапол - един от най-колоритните градове.
 
image
imageНеапол <a href="http://www.nasamnatam.com/" target="_blank"> &amp;lt;p&amp;gt;Your browser does not support iframes.&amp;lt;/p&amp;gt; </a>
Неапол (Naples – англ.; Napoli – итал.) е столица на региона Кампания , и на провинцията Неапол. Населението на града е 2 253 964 жители (по данни от края на 2008г.), площта му е 117,3 кв.км. Неапол се намира между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета, на брега на залива Неапол. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в града има музиката, било то романтична музика с китара или мандолина , опера или традиционна италианска музика. Неапол е синоним на пица – тук е поставено нейното начало. Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба. Отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани. Куполът се намира на височина от 53м). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo – най – старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282г. И е архителтурен символ на Неапол) ,Castel dell"Ovo( „замъка яйце“- намира се на малък остров – Мегаридес) и Sant"Elmo (завършен е през 1329г и има форма на звезда). В Неапол има множество музеи и църкви. Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей. 
  РИМ
image
image

ВАТИКАНА 
     Град-държава Ватикана  

 

Самостоятелна държава с площ 0.44 кв. км, разположена в пределите на италианската столица Рим, в западната част на хълма Монте Ватикано. Страната е център на римо-католическата църква и резиденция на главата й - Римския Папа . В Рим и околностите му на Ватикана принадлежат три катедрали - Санта Мария Маджоре, Сан Джовани ин Латерано и Сан Паоло, както и редица дворци и вили с обща площ от 0.7 кв. км. Близо до Рим, в замъка Кастел Гандолфо се намира извънградска резиденция на Папата.

Население - фактически държавата няма свое постоянно население. На нейна територия живеят Папата, ръководителите на римската курия и служащите във Ватиканските учреждения (2 493 сътрудника, от които 1328 души с религиозен сан).
Официални езици - латински и италиански.

Етнически състав - италианци и швейцарци (гвардейци).

Конфесионален състав - християни - католици - 100 %.

По-важни исторически събития и дати - ХIV в. - в Рим е построен папски дворец за негова постоянна резиденция; XVII-ХIХ В. - в Италия съществува Папска област, независима теократична държава; 1871 г. - обединяване на италианските земи и лишаване на папата от светска власт; 1929 г. - Латерански договор с правителството на Италия за образуване на държавата Ватикана.

Държавно устройство - абсолютна теократична монархия. Глава на държавата - Римският Папа (от 16 октомври 1978 г. - Йоан Павел II - поляк по народност). Папата се избира пожизнено от кардиналската колегия с над 2/3 от гласовете. На папата принадлежи върховната законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Висши консултативни органи - Вселенски (Ватикански) събор, кардиналската колегия и епископския синод.

Парична единица - EURO, Ватикана сече и собствени монети - ватиканска лира (VLit) = 100 чентизими, предназначени предимно за нумизмати

Стопанство - могъществото на Ватикана има три основни източника на доходи - Института за религиозните дела (фактически Ватиканска банка), пожертвования на вярващите и финансова и икономическа дейност. Ватикана разполага с големи недвижими имоти в Европа, Латинска Америка и др. Само в Италия притежава 482 хил. ха обработваеми земи.

Туризъм - посещаващите Ватикана групи поклонници от различни страни и туристи внасят своята лепта в бюджета на Светия престол (около 60 млн. щ. д. годишно).

От София до Ватикана - 894 км
image
ВЕНЕЦИЯ
  Венеция
е най-великата авантюра в историята на Европа. Град на велики умове, таланти, събития, престъпления и открития, победи и поражения.
Започвайки запознанството с даден град, пътуващия винаги се въоръжава с карта. В "града на водата", картата е излишна. Тук е невъзможно да се загубите, макар че има доста отвличащи  вниманието ви обекти - мостове, дворци, и вода, много вода. На всяка уличка има табелки, указващи къде е моста "Риалто" и площад "Сан Марко". Мостовете тук са много-около 400, и най-знаменитият е "Риалто", най-широката улица е "Канале Гранде". По водните улици венецианците, пък и туристите , се предвижват с катери-таксита, обществени трамваи -вапоретто,  гондоли и лодки. Е, гондолата е доста скъпо удоволствие - половин час ще ви коства между 60 и 120  евра, в зависимост от способността да се пазарите. На мен лично гондолите никак не ми харесаха - лакирани в черно, облицовани в червено и златно отвътре. Честно казано, повече ми приличаха на катафалки. Самите гондолиери са в черни панталони, и черни шапки, като непрекъснато повтарят:"Гондоле". Но да видиш Венеция от водата - това означава, да се убедиш в нейното реално съществуване. Всъщност най-трудното тук е да повярваш в собственото си пребиваване в "Невестата на морето".
Венеция, разбира се, е забележителен град. Уникален град. Това е град, който сам по себе си е празник. На пръв поглед е музей под открито небе. Венеция е застроена на 117 островчета, и на територията й има около 150 канала и над 400 моста.
Преди да посетите главните паметници, църкви и музеи, хванете vaporetto №1 (корабче) по
Canale Grande, и после дълго се разхождайте сред sestieri (квартали), за да усетите колко красива и изкусителна е Венеция.  
Площад "Сан Марко" се счита за сърцето на Венеция. Не случайно Наполеон е казал, че Венеция е "най-блестящата гостна на Европа". В продължение на векове, площада се е явявал политически център на Венецианската република, олицетворявайки нейното могъщество и независимост.  На площада се издигат високо знамена с изображението на крилатия лъв - символа на Венеция . Площадът е обкръжен от базиликата "Свети Марко", Часовата кула, зданията на Старата и Новата Прокурация.
  Базиликата "Свети Марко" е създадена първоначално само за дожите,  и едва през 19 век става общественодостъпна.  Надписът на входа на базиликата, говори, че вътре са мощите на Свети Марко. За пренасянето на мощите се разказва  и на мозайката на входа от страната на "Porta di San Alippio". Световноизвестната забележителност на църквата е т. нар. "златен олтар", създаването на който продължава 500 години. Този шедьовър на византийското ювелирно изкуство има ширина 3,4 метра и височина 1,4 метра, и е богато украсен със злато и скъпоценни камъни, пресъздаващи сцени от живота на Дева Мария, Христос и Свети Марко. Ако се качите на терасата на "Сан Марко" , можете да видите почти цяла Венеция, и отсрещните острови Бурано и Мурано. Красиво е. Наслаждавам се на морето, и играта на синьото.
  Едно съвсем малко площадче, наричат вестибюл на "Сан Марко"-съвсем близо е до морето, там са и двете колони - с крилатия лъв, и със Свети Теодор. Казват, че венецианците не минават точно между колоните, понеже там са изгаряли осъдените на клада.
  Когато слезете от корабчето, което ви пренася от Пунта Сабиони до Сан Марко , най-напред ще видите "Моста на въздишките". Наричат го така, не заради въздишките на влюбените, а заради въздишките на затворниците, които са минавали по него. Построен през 1589 г., за да съедини Двореца на дожите и затвора. За обречените на смърт, моста е бил последното място, от което са можели да погледнат към водната шир на  лагуната. Във въпросния затвор е лежал и световноизвестният любовник Казанова-тикнат зад решетките заради множество престъпления , доста от тях сексуални. Той обаче успява да избяга , и се връща в родния си град след 18 години странство из Европа.

 Дворецът на дожите, векове наред е бил" визитната картичка" на Венеция. Дворецът е уникален със съчетанието на важните си правителствени функции и красота. Преминавайки през Двореца, можете да попаднете в Голямата зала на Съвета, и да разгледате колекцията от оръжия. Тук в Голямата зала е и картината на Веронезе "Апотеоз", изобразяваща алегоричната фигура на Венеция. Парадоксалното е, че именно от тази зала, изобразяваща могъществото на "владетелката на морето", Венеция е обявила и самоликвикацията си през 1797 г.
Старата и Новата Прокурация са също на площад "Сан Марко". Старата Прокурация е построена в началото на 16-и век. Множество арки обграждат първия, а и другите два етажа  Тук е и прочутото кафе  Caffe "Quadri". Новата Прокурация е завършена през 17-и век. Наполеон също има принос в строежа на площад "Сан Марко".
  "Канале Гранде" е дълъг около 4 километра и минава през 3 моста: "Риалто", "Скалци"и "Моста на Академията". Благодарение на бароковите и готически дворци покрай Канале Гранде, той се е превърнал в своеобразен художествен салон.
  Моста "Риалто" е построен през 1588 , и е висок 7,5 метра. Простира се на 28 метра над Големия канал. Мост с магазини, подобно на моста "Понте Векио " във Флоренция. Липсата на пространсто във Венеция е показателна.
От 1291 г. във Венеция произвеждат стъкло на остров Мурано. Във самата Венеция е пълно със стъклени произведения на муранските майстори. Множество красиви витрини с известното стъкло, има из цяла Венеция. От същото това стъкло, /за което под секрет се твърди, че е китайско/ и от венецианските маски има и по сергиите във Верона, Флоренция и Пиза.
 Без многото търговци по венецианските улички, градът не би бил същия. Можете да си купите какво ли не - от известните венециански маски до огледало- антикварят. Има и от онези стъклени топки, с падащия сняг.Може би най-продаваната стока в цяла Венеция са именно типичните карнавални маски, които струват от две евро за миниатюрните маски на Арлекин, до 30-40 и повече евро за украсените с пера екземпляри.  Чува се странна смесица от ангийско-руско-немско говорящата тълпа. Пълно е с хора - по стълбите,  по малките улички.
Къщите във Венеция са олющени в по-голямата си част. Повечето от първите етажи са във водата. Вързваш си лодката пред къщата, и по стълбичките влизаш вътре . Можете да ловите риба, направо от прозореца . Малко венецианци живеят в самата Венеция. Повечето имат домове на сушата. Тук тълпата е разноезична, и многобройна. Гълъбите също са много, осново на площад "Сан Марко". Гълъбите постоянно биват хранени с пакетчета царевица за едно евро. 
  Кафето на самият пл
ощат е скъпо- 4 евра, затова можете до го пиете и в някое малко кафе навътре по уличките. Там то коства около 2 евра. Венецианското кафе е силно, и се пие на две глътки. По улиците няма дървета и тревички. По терасите се виждат тук-таме цветя, и пране. За сметка на това туристите са навсякъде, на места дори е трудно да се разминеш от хора. През пролетта и водата не мирише, както се говори. А водата е навсякъде.
  Венеция е град на контрасти - многоезичната разноцветна тълпа,  гълъбите, красивите дворци и църкви, олющените къщи, по които се вижда избилата влага, карнавалните маски и ... Едно голямо И, защото след толкова очакване за красота, "невестата  на морето" ме разочарова леко. В края на деня площад "Сан Марко" е почти пуст , и покрит с остатъци от туристите-целофанчета, картончета и какво ли не още боклуци. Тълпата е минала от там, и е оставила все пак нещо след себе си. Вървя и си мисля колко преходно е всичко, защото поне за мен преходността се усеща силно във Венеция. Слънцето е на залез, водата е огряна в оранжево. Посядаме за малко в градинката отдясно на Пиацетта.Гледаме морето, и ни обхваща такава тъга. Тъжно е , защото след около час трябва да напуснем Венеция. Венеция, за която се пеят песни, Венеция, за която са правени толкова много филми, Венеция на влюбените, Венеция на гълъбите, Венеция , за която е чувал всеки. И все пак Венеция винаги си остава загадка. Позната и непозната, Венеция си остава мечтана и охулвана.

image
image

Адио Венеция, до нови срещи Италия! 
Вижте и няколко клипа за Италия, като кликнете върху съответния надпис.:
- ИСТОРИЧЕСКИЯТ ЦЕНТЪР НА РИМ И ВАТИКА                               -РИМ - ГРАД НА МИРА  
 НЕАПОЛ    
   НЕАПОЛ И НЕАПОЛИТАНСКА МУЗИКА   
СИЦИЛИЯ
                                  












Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 248560
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930