Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 16:23 - ОВЧАР ВИДЯ БЕЛИТЕ НОЩИ И СЕ ВЪЗХИТИ ОТ СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6693 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2011 10:21


 Седемдесет и пет годишният пенсиониран минен инженер от с. Николичевци, К-ско сбъдна поредната си мечта,посещавайки скандинавските страни - НорвегияДания, Швеция и Финландия.
image
 Владимир Григоров разказва: "С ферибот, кораб и автобус, обиколих всички скандинавски страни. Минахме през Белград, Будапеща, Братислава, Прага и Берлин, столици, които съм посещавал многократно. Възхитен съм от всичко, което видях, но с думи е трудно да се опише, трябва да се види и изживее, а аз изживях белите нощи, радвах се и се наслаждавах на северното сияние. Там слънцето залязва след 1 часа, но не се стъмва напълно.Посетихме много исторически места и забележителности, като в Стокхолм бяхме и в кметството, където ежегодно се провежда церемония по връчване на нобеловите награди. Да минеш по пътя  на нобеловите лауреати по време на белите нощи, е едно невероятно изживяване в суровите земи на викингите, което ни очарова със среднощното слънце на хоризонта. Посетихме редица приказни замъци и дворци, паркове и градини, като замъкът Кронбург, дворецът Амалиенборг, паркът Тиволи и др." Дания е велика страна!
image
           Дворецът Амалиенборг

Амалиенборг (Amalienborg Palace) е неповторим дворцов комплекс в централната част на датската столица Копенхаген. Замъкът Амалиенборг е официалната зимна резиденция на кралското семейство в Дания. След един опустошителен пожар на 26 февруари 1794 година официалното седалище на кралската фамилия Кристианборг (Christiansborg), което се намира на островче в централната част на Копенхаген – Слотсхолмен (Slotsholmen), е опожарено и датските владетели купуват дворцовия андсамбъл Амалиенборг. Веднага след това Амалиенборг се превръща в официалното кралско седалище.

image    

Замъкът Амалиенборг се състои от четири благороднически постройки, издигнати в бароков стил една до друга, ограждайки осмоъгълен красив двор посредата. В центъра на това дворно пространство се издига монументалната статуята на основоположника на Амалиенборг - крал Фридрих V (King Frederick V). Самият комплекс е построен от четири благороднически семейства на Копенхаген. Земята върху Амалиенборг им е била дарена безвъзмездно, като били освободени и от данъци. В замяна на тези преференции благородниците трябвало да построят красиви сгради, които да отговарят на подобаващите за онова време архитектурни критерии и то за определен срок от време.

Дворцовият комплекс Амалиенборг се издига в областта Фредериксщаден (Frederiksstaden), която е разположена върху два предходни по-ранни двореца. Първият замък на това място се казва Софи Амалиенборг Палас (Sophie Amalienborg Palace) и е построен от кралица Софи Амели (Sophie Amalie) през 1600 година, която била съпруга на Фридрих III (Frederick III). Към двореца е построена прелестна градина, като работата по нея е започнала през 1664 г. Самият ранен Амалиенборг е построен между 1669-1673 година. Кралят умира през 1670 г. и овдовялата кралица живее там до смъртта си на 20 февруари 1685 г.

Днес в състава на Амалиенборг влизат четири красиви барокови постройки. Те са Замъкът на Кристиан VII, познат като Двореца на Молтке, замъкът на Кристиан VIII, първоначално известен като Дворецът Левецау (Levetzau"s Palace), дворецът на Фредерик VIII (Frederick VIII), чието оригинално име е Брокдорф Палас (Brockdorff"s Palace) и четвъртата благородническа постройка, която е на Кристиан IX, първоначално позната катоДворецът Шак (Schack"s Palace).

image    

Днес  замъка Брокдорф от комплекса на Амалиенборг се отличава с часовника на фасадата си и е бившият дом на кралицата майка Ингрид до смъртта й през 2000 г. В момента в него живеят Принц Фредерик (Crown Prince Frederik) и Принцеса Мери (Crown Princess Mary). Самата статуя на крал Фредерик V в центъра на градината на Амалиенборг е издигната окончателно през 1771 година, като е дело на арабския скулптор Джей Джей Сали (JJ Saly). Тази статуя изобразява краля, яхнал кон и застанал в поза на римски император. Статуята на Фредерик V в двора на Амалиенборг е една от най-известните и емблематични конни статуи в цял свят. 

Паркът Тиволи в Копенхаген

Увеселителният парк Тиволи е най-известният увеселителен парк в Дания и може би най-посещаваната туристическа забележителност в страната. Развлекателните съоръжения, известни още като Градината на удоволствията, са изградени на мястото на някогашни укрепителни стени, ограждащи столицата на Дания – Копенхаген. Днес лунапаркът се намира в непосредствена близост до Копенхаген Сити Хол.

image    

Изграден в далечната 1843 г. паркът отваря врати на 15 август, което го прави най-старият увеселителен парк в Европа и въобще вторият най-стар в света (след Dyrehavsbakken . В момента Тиволи е най-посещаваният развлекателен център в Скандинавия и се нарежда на трето място по посещаемост на Стария континент.

В средата на 19 в. крал Кристиан Осми разпорежда изграждането на парка, като за него изпълнител определя Георг Карстенсен. Навярно воден от известната си фраза, че когато хората се забавляват, те не се вълнуват от политика, кралят поставя основите с малка театрална сцена, няколко люлки, наподобяващи въртележки и примитивно влакче.

Днес Тиволи заема площ от 82 717 кв. м, като на територията му са изградени 32 ресторанта и общо 26 атракции. Те са разположени сред невероятно красиви градини с цветя. Близо и 400 000 цветни стръка аранжирани красиво под стари и големи дървета, оформят приятните алеи, по които преминават около 5 000 000 туристи всяка година. Ресторантите и кафенетата в парка са едни от най-старите и стилни заведения изобщо в целия Копенхаген.

image  

През делничните дни вратите на Тиволи са отворени до полунощ, а събота и неделя тук има хора и в малките часове на денонощието. Мястото е атрактивно не само за децата, но и за възрастните. Хиляди красиви светлини осветяват увеселителното място през нощта, а очарователното едноименно езеро, което е в територията на парка отразява всичко. През летния сезон, както и събота и неделя тук често има светлинно шоу с фойерверки.

В Тиволи има и световно известна концертна зала, както и много по-малки сцени на открито, където се изнасят различни представления, както от известни театрални трупи, така и от различни музикални групи. Най-голямата атракция тук може би е уникалното дървено влакче Берг Банен, построено в далечната 1914 г., което все още функционира. Особено атрактивна е сградата на театъра за пантомима, която е построена изцяло в типичен китайски стил.
Пътешественикът - изобратател е посетил още Националният музей, обиколил е с корабче каналите на датската столица, любувал се е на символа на Копенхаген - Малката русалка, стуя, която е кацнала върху скала на брега на Балтийско море. Ето още снимки от Дания:
image

image

Владо продължава да разказва за пътя, който са преминали от Осло до Стокхолм - път изпълнен с невероятно красива шведска шир, кристално чисти реки и езера, с една дума северна приказка. Плаването и краткото време,  през което круизният кораб е акустирал в столицата на Финландия - Хелзинки , е било винаги огрявано от слънцето, дори след 1 часа през нощта. Впечатленията му от Хелзинки са, че това е един модерен европейски град, в който градския начин на живот е в перфектна хармония с природата. Ето още снимки и информация за останалите страни.
image

image

image

Норвегия остава най-добрата страна за живеене в света. За 6-та поредна година, ООН призна Норвегия за най-добрата за живеене страна в света. Това се посочва в специализирания ежегоден доклад на Програмата за човешко развитие към Организацията на Обединените Нации (UNDP) оповестен в столицата на държавата-първенец Осло. Докладът, включващ Индекса за човешко развитие, се изготвя от 1990 г. насам и включва всяка държава, изготвяща статистика за общественото развитие. Тази година първата десетка се допълва от Исландия, Австралия, Ирландия, Швеция, Канада, Япония, САЩ, Швейцария и Холандия, посочва Reuters.

България е 54-та, пред нас са Гърция (24), Словения (27), Кипър (29), Чехия (30), Малта (32), Унгария (35), Полша (37), Словакия (42), Хърватия (44) и дори държави като Куба (50) и Мексико (53). След нас са Румъния (60), Руската Федерация (65), Македония (66) и Бразилия (69). Последното, 177-мо място през тази година, както и през 2005 г., заема Нигер.
Ето снимки и от Швеция, където обикновено хората говорят за белите нощи, но не за мрачните дни.
image
image

                               МАЛКО СВЕДЕНИЯ ЗА ШВЕЦИЯ, СТОКХОЛМ И ШВЕДИТЕ

Площ: 449 964 km2
Население: 8,9 млн. души (2000)
Националност: шведи, финландци, датчани и др.
Столица: Стокхолм
Официален език: шведски
Религия: протестанти (68 %)
Официален празник: 6 юни
Административно деление: 24 лена
Държавно устройство: конституционна монархия.
Държавен глава: крал, който има представителни задължения.
Законодателен орган: Рикстаг (еднокамарен парламент).
Изпълнителен орган - правителство.
Главни пристанища: Стокхолм, Йотебор, Халмстад, Хелсингборг, Калмар, Малмьо, Солвесборг, Зундсвал Разстояние от София до Стокхолм: 1883 км.

                       Малко за северните пейзажи

 Швеция е каменна страна. Тя лежи върху гранитна основа. Времето търпеливо е събирало земя и звезден прах, за да покрие с тънко дюшече гранитите. И в тоя тънък пласт са поникнали треви, подир тревите дошли храстите, подир храстите големите дървета пуснали корени, диви зверове се завъдили в горите, птици прелетели, за да гнездят в дърветата. Много векове се търкулнали безшумно по гранитите на шведската земя и много труд са вложили стихиите, докато оформят полята и горите на тая северна красавица", така описва Швеция Йордан Радичков в "Малка северна сага" и май към това описание трудно би могло да се добави нещо по-добро. Швеция заема източната и южната част на Скандинавския полуостров, островите Готланд и Еланд в Балтийско море. На север и запад - планини и плата, на юг - хълмисти равнини, по границата с Норвегия се намират и Скандинавските планини, които никак не са за подценяване, защото надхвърлят 2000 м. надморска височина. Към тази северна територия винаги е имало голям интерес - още през I хилядолетие пр. Хр. тук се заселват германските племена свеви, херули, готи и др. По-късно - през 9-10 в. - на викингите им харесват снежните гори тук и установяват пълно господство. Някога тях явно не са ги впечатлили липсата на ясно небе и слънце с месеци. Сега положението е същото - хората обикновено говорят за белите нощи в Швеция, а не за "тъмните" или мрачните дни.

                                                   Стокхолм

Е, за него могат да се кажат само добри неща - голям, модерен, космополитен град. Кафенетта на открито не събират кой знае колко почитатели, въпреки че има цели улици с ресторантчета, изнесени навън, които се отопляват от газови печки.

В туристическите справочници пише, че човек е хубаво да надникне в музея "Ваза" - всъщност става въпрос за запазен кораб от XVII век. Запазен, защото е потънал още при първото си плаване и после е останал на дъното на Балтийско море няколко века. Изваден е през 1962 година и го превърнали в музей и междувременно хората все още не могат да му се нарадват, след като около него има винаги публика.
Нивото на престъпността в Швеция е едно от най-ниските в Европа. Заведенията работят до късно, (въпреки че алкохол не трябва да се сервира на лица под 21 години, поне такива са правилата); привечер по площадите излизат улични музиканти. Те си имат любими места из тесните улици на Стария град в Стокхолм, където явно местните хора или най-вече туристите са по-щедри.

                                                   Технологии

Ако трябва да се споменава някаква статистика, свързана с Швеция, хубаво е да не се подминава и тази, че днес над 80% от населението притежава поне по един компютър в къщи. Швеция стимулира информационното си развитие чрез данъчни облекчения и това не е от вчера, а се прави още от 90-те години на ХХ век. Според данните шведите най-често се подвизават в уеб-пространството в сравнение с другите граждани на ЕС и са сред най-компютъризираните нация (това пък е в световен план и тук на челно място са японците). Това е - когато дойде зимата, шведите обичат да се застояват пред компютрите.

                                         Практична информация

Няма някакви специални изисквания за пътуване до Швеция - необходимо е човек да притежава паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане. Българите пътуват без виза при краткосрочно пътуване до 90 дни в рамките на шест месеца. Освен това шведският закон не предвижда конкретна сума за представяне при влизане в страната. Проверяващият служител решава според конкретния случай дали чужденецът има необходимите средства за издръжка.
И още за Финландия и столицата и Хелзинки:
image
image
 

 Ако сте пропуснали да видите клипа за северното сияние, то кликнете върху стрелката по-долу.











Тагове:   Норвегия,   Дания,   Швеция,   овчар,


Гласувай:
6



1. kasi13 - Прекрасно!
04.08.2010 13:09
Обичам да "пътувам" по света. Благодаря, че има хора като вас, които отделят от времето си да споделят преживявания и снимков материал за красивите места, сътворени от природната и човешка ръка. Пътувала съм малко и се надявам да наваксам през годините. Пожелавам ви още пътувания и такива красиви снимки и интересни материали.
цитирай
2. kolevdobri - Това "Тиволи" да не е джамия?
03.08.2014 12:07
На такова ми прилича.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 247545
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930