Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2012 18:25 - В Абу Даби - разкошът на арабския свят
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7258 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 18.10.2012 07:47


 Използвам статия на Цвети Тошева, чиято статия ни беше раздадена от водача на групата, за да ви представя разкошът на един друг свят.
Абу Даби е тайната мечта за всеки любител на разкоша и лукса. Абу Даби е перлата на арабския свят, където са реализирани най-необяснимите човешки представи за условия на живот. В Абу Даби престоят е приключение в нереално измерение.
image  Ако някъде са събрани най-странните, най-мащабните, най-пищните и най-необикновените творения на модерната архитектура, то това е Абу Даби. Понякога столицата на Обединаните арабски емирства остава в сянката на прехваления си брат Дубай , но в действителност Абу Даби има с какво да впечатли своите гости. От тук започва историята на съвременната държава и тук е седалището на властта. Мнозина може да наричат Абу Даби бездушен град, обвит в стъкло, стомана и бетон, но неговият ритъм е много по-жив и от най-населените градове на Земята. Абу Даби е един от най-модерните градове в света. Широките му булеварди, небостъргачите с почти космическа височина и форма, мостовете и съоръженията – всичко показва, че Абу Даби принадлежи към един друг, по-развит, по-богат, по-съвършен свят, където няма невъзможни идеи, а просто е нужно малко повече време те да станат реалност. Без значение дали ще посетите някоя от сградите, ще се печете на плажа или ще се разходите по крайбрежния булевард, в Абу Даби разкошът и съвършенството ще ви накарат да повярвате в метчите. 
Разположение
Абу Даби е столица на най-голямото от седемте емирства и втори по големина град в Обединените арабски емирства (след Дубай). Разположен е на „Т-образен“ остров в североизточната част на Персийския залив и е свързан с Арабския полуостров, чрез мостовете Мата и Мустафа (в момента се строи и трети). Абу Даби отстои на около 160 км от Дубай и на около 3500 км от София. Макар по-голямата част от територията му да лежи на острова, към Абу Даби спадат и няколко предградия на сушата. 
История
Предполага се, че територията на Абу Даби е била населена още през 3-тото хилядолетие пр. хр. от номадски племена, препитаващи се предимно със земеделие и живеещи в рибарски тип селища. Около XVII в. по крайбрежието се настаняват племената Бани Яс (към които спадат редуващите се владетелски фамилии), които постепенно разпространяват властта си по цялата територия, включително и над Дубай. 

image

Баните разполагат властта си в оазиса Ал Айн (където и до днес е седалището на управляващата фамилия Ал Нахaян) на около 150 км от днешния Абу Даби, но се заселват и върху територията на острова, привлечени от сладководния извор там. Построяват укрепителна крепост и се възползват от плодородната почва, за да продължат развъждането на камили и финикови палми. Повечето къщи се строят от палмови листа, а по-богатите жители строят къщи от кал. Добиването на перли се превръща в развита индустрия, която и до днес е един от основните източници на приходи за Обединените арабски емирства. В края на XVIII в. в Абу Даби се преселва и управляващата фамилия Ал Нахаян. Засилват се връзките между Абу Даби и Великобритания(които прерастват до зависимост от Короната), както и търговските отношения с Индия и Изтока. 

През 1939 г. управляващият шейх Шахбут Бин Султан Ал Нахаян решава да търси нефтени залежи в околността. Тази инициатива се увенчава с успех през 1958 г. и мигновено Абу Даби се превръща в развит индустриален, търговски и съвременен център. Издигнати са първите бетонни сгради и са прокарани първите асфалтирани пътища. Но притеснен, че притокът на „черното злато“ може да секне, шейхът предпочита да бъде предпазлив в инвестициите и пести средствата. Брат му шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян обаче, решава да се възползва от потенциала за развитието на Абу Даби, поема властта (с единодушното решение на фамилията) и започва да прилага на практика идеите си. 

image

През 1966 г. шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян официално става владетел на Абу Даби и две години по-късно основава Федерация Обединени арабски емирства и става известен като „баща на нацията“. През 1971 г. страната получава независимостта си от Великобритания и стремително се заема с инвестиции и усъвършенстване на инфраструктурата. Днес Абу Даби е не само седалище на Правителството, но е третият най-скъп град в региона, 26-ият най-скъп в света, седалище на значими финансови институции, център на политически и индустриални интереси и свръх модерен метрополис. От 2004 г. е под управлението на сина на шейх Зайед, шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян.

image
Забележителности 
Абу Даби не е само съвкупност от ултрамодерни, свръхтехнологични и умопомрачително странни сгради. Насред всичкия добре известен блясък и разкош се издигат и няколко паметника с реална културна стойност, чието посещение ще бъде удоволствие за очите и душата ви.

Грандиозна, величествена, огромна – това са думите, които могат да опишат джамията „Шейх Зайед” – най-голямата в Обединените арабски емирства и третата най-голяма в света (след тези в Мека и Медина, според данните на Главния секретариат на ислямските страни). Намира се между мостовете Мата и Мустафа в Абу Даби и носи името на основателя и първи президент на страната шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, чийто тленни останки почиват в нея. Бялата пищна постройка изградена от мрамор (доставян от Македония) се издига върху площ от над 22 000 кв. м., има 4 минарета, високи по 107 м. и може да побере около 40 000 поклонници. 
Килимите в централната молитвена зала на джамията са ръчно плетени от 1200 ирански жени, много от стенописите са ръчно рисувани в Китай, а материалите и голяма част от останалите компоненти на джамията са доставени от Гърция, Иран, Италия и Германия. Централният купол е най-големият в света (висок 87 м. и с диаметър 32,8 м.). Общо куполите са 82, а в двора са издигнати 1048 колони. Макар строежът на джамията „Шейх Зайед” да започва в края на 90-те гогини, тя е завършена едва през 2007 г. (след смъртта на шейха през 2004), а за посетители е отворена от 2008 г.   
Абу Даби е колкото нов, толкова и град с история. Ето защо една от най-важните му атракции е Дворцовата крепост „Al Hosn”, наричана още Белият форт. Това е най-старата историческа сграда в Абу Даби, построена през 1793 г. Служила е като официална резиденция на бившите управляващи фамилии, а след мащабно обновяване през 1983 г. изпълнява функцията на Културна фондация, в която се помещават музей с традиционни експонати и множество исторически фотографии. Намира се в центъра на града и е изпълнявала функциите си (на дворец и седалище на Правителствотодо 1966 г. 
image

В Абу Даби хотелите са безброй. Но може би най-отличителния сред тях, по лукс и истински кралски разкош, е „The Emirates Palace”. Седемзвездният, приличащ на замък хотел е едно от най-популярните места в Абу Даби, където се провеждат културни мероприятия. Сградата има 114 купола (с височина до 60 метра), много от стаите са облицовани с мрамор и злато, както и централните помещения и балконите. Пищните градини, обсипани с фонтани и палми, ще ви примамват да се потопите сред покой и блаженство. При това без да сте гости на хотела – всички съоръжения на „The Emirates Palace” са свободно отворени за всички.

И като говорим за причудливи хотели и зони за развлечение, то в Абу Даби особено популярен, особено за маниаци на автомобилните спортове, е Yas Marina Hotel. Какво го прави уникален? Това е първият новопостроен хотел в света, надстроен върху писта от Формула 1.Разположен върху площ от 85 000 кв.м (обхващащ пистата и пристанището), на 12 етажа, той е изключително ефектна и масивна смесица от стомана и стъкло, която нощно време е осветена в червено - сини светлини. 

Съвсем наскоро Абу Даби се прочу с още едно високотехнологично архитектурно чудо – небостъргачът Capital Gate, който бе признат от Гинес за най-наклонената сграда в света, измествайки Кулата в Пиза от емблематичната й първа позиция. 35-те етажа на Capital Gate се извисяват на 160 м. височина, като от 12-ия етаж сградата е наклонена застрашително на запад под ъгъл 18 градуса. Тя е част от Националния изложбен център в Абу Даби – най-големият в Средния Изток, който се използва с многостранна насоченост и на чиято територия се помещават безброй по-малко търговски и културни обекти В Абу Даби можете трябва видите още:
  • Мостовете Мата и Мустафа, от които се открива удивителна гледка.
  • Крайбрежният булевард "Corniche", подходящ за разходка с колело, ролкови кънки или пеша.
  • Пристанището
  • Международното летище 
image
image
В Абу Даби е трудно да кажеш кое е забележителност и кое – част от общата инфраструктура на града.Грандиозните молове, хотели, търговски, административни и обществени сгради - всичко е с такива величествени размери и модернистичен дизайн, че обикновеният турист ще загуби дар слово.
Едно пътешествие до там обикновено е свързано с много предварителни планове, най-вече от финансова гледна точка. Но замисляли ли сте, че това може да е само предварителната нагласа на туристите, изградена въз основа на разликата между страните от арабския свят и от Европа, например?! Обединените арабски емирства може да са страната, в която невъзможните представи сякаш придобиват реални очертания, но те са и популярна дестинация, която съществува и се развива именно благодарение на туристите. Така че смело напред към Абу Даби!

Много хубава статия, която вярвам, че ще задоволи вашето любопитство.










Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 247280
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930