Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 15:28 - ШОКОЛАДОВА ШВЕЙЦАРИЯ С ВКУС НА АЛПИЙСКО МЛЯКО
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4582 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 17.12.2011 11:07


 Запознавам ви с една поредна страница от пътешествията на инж. Владимир Григоров, човек, който е постигнал много, видял много и несъмнено му предстои още низ от изключителни преживявания - в близките месеци предстои посещение при сина му на Канарските острови и от там през Кралство Мароко, Гибралтар , отново през  Испания, Франция, Италия и Сърбия до България. Ето какво разказва Владо:
"България е много красива страна, надарена с райски богатства, но за съжаление в момента не се използват. Релефът и климътът са най-разнообразни, природата щедра, красиви планини, гори, поля - изобщо това е Швейцария на Балканите. Нашата страна по нищо не отстъпва на Швейцария, която дори си няма и море. Но за разлика от нея, нашите поля пустеят, земята не се обработва, животновъдството загива. Ние сме в Европа, но разликата между нашата страна и Западна Европа, се чуства още в Сърбия по хубавите като слънце  магистрали, с отлична сигнализация, щедро осветени, безпроблемни митници и честен народ. От българска страна най-често опашките от камиони са дълги с километри, а митничарите са ни най-бавни, мудни и сърдити в целия Европейски съюз. Истинската Европа я усетих след влизането в Хърватия. Тук за първи път пред взора се появяват огромни светещи табла на пътя с информация за неговото състояние, евентуални проблеми, ограничения на скоростта и т.н.Особено в Сломения се чуства, че си в истинска Европа -модерни коли, селца, подредени като за рекламни снимки, нови и голями къщи, сякаш току що построени."
Владо е останал поразен и от невероятно величествената красота, която се оглежда в снежните върхове на Алпите, а в
Швейцариясе е влюбил от пръв поглед в Женева и  красивото Женевското езер, в което блика фонтан с височина над 120 м. А улиците чисти, подредени, хората сърдечни и не можеш да видиш нито едно местенце, което не се обработва. Ето малко информаци и снимки за Женева и Женевското езеро.                                                                    За Женева Транспорт Заведения Шопинг Хотели Женева   image  

Не, Женева (Geneva) не е столицата на Швейцария, както може би си мислите. Този шикозен, лъскав, космополитен град, разположен на брега на езерото, всъщност е третият по големина в Швейцария и има зашеметяващо международен пулс: 43.3% от населението е от целия свят. Градът изобилства от музеи, отлични културни мероприятия и може да се каже, че разположението му е просто идеално за преход от Швейцарските във Френските Алпи.

Може да се наслаждаваща с часове на слънчевите лъчи и лъхащото спокойствие на брега на Женевското езеро.  То е девствено чисто и безопасно. Интерес представляват - Фонтанът в езерото - най-големият фонтан в Европа, часовникът от цветя - символ на часовниковата индустрия за града, чиито 6 000 цветя се подменят всеки сезон, катедралата "Сен Пиер" - смесица от романски, готически и неокласически стил, в която е проповядвал реформаторският лидер Жан Калвин; монументът "Брунсвик", Паметникът на реформаторите, статуята на ген. Дуфор, монументът на оръдията, музеите на архитектурата, историята на изкуствата, часовниците “Патек Филип”, острова на Жан-Жак Русо.

 

Население : 185 000 жители  - 

Валута: Швейцарски франк .

Работно време:  Магазините са отворени от 08:30 до18:45ч. през седмицата, но в четвъртък са до 20:00ч. 
image

image

image

image
Всички градове на Швейцария са красиви и подредени. Не прави изключение и столицата   Берн - градът на мечтите и красивите пейзажи.
Швейцарската столица Берн впечатлява не само с красотата си, но със своята обикновеност и щастието, което струи от нейните жители. Градът си има и своите живи талисмани – двете мечки Педро и Тана.
Берн е разположен в северозападната част на страната. Градът се намира на река Аар, ляв приток на Рейн. Ако тръгнете по тротоара по поречието на реката, ще забележите, че той е препълнен с мокри и щастливи швейцарци, облечени в бански костюми, които излизат или се връщат в града.
Бързащата река, която изглежда ледено синя, но е изненадващо топла, обикновено е пълна с безгрижни плувци и гумени дюшеци. Ако сте решили да се включите в местните забавления покрай реката, след това можете да вечеряте на много приятно място - до бента на Аар има моден ресторант, който е изграден почти над бързащата река. В него можете да се насладите на вкусна местна пъстърва под звуците на шумящата река.

image Берн носи името си от немската дума за мечка – Bдr. Херцог Бертолд V фон Церинген основал града на река Аар през 1191 г. и го наименувал на мечка, която бил убил. Затова и символът на Берн е мечката.
Разхождайки се покрай реката можете да достигнете до истинските живи талисмани на града - Педро и Тана. Тези две 26-годишни мечки (местните казват, че те са необикновено стари за мечки) са пазени в старомодна бетонена яма и малките деца им подхвърлят фъстъци.
От години B.L.M. (Bear Liberation Movement - Движение за освобождение на мечките) искат по-добри условия на живот за бедните стари пленници на Берн. И градът очевидно е чул исканията, тъй като новото място за мечките е по-приемливо за активистите.
Берн е "опакован" в полуостров, който е създаден от малка извивка в реката. Преминавайки реката от Мечешката яма можете да влезете в Стария град. Старият град Берн е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тесните му улички са обградени от дълги безистени с магазинчета, предоставяйки много възможности за пазаруване. Някои посетители шеговито казват, че Берн е любимият им град за пазаруване: цените са толкова високи, че няма никаква опасност да си купят нещо.
С нарастването на града през вековете, неговите стени и ровове са били изравнени, предоставяйки големи площи земя. Днес те са разширени в площади, върху които се намират пазари и кафенета – най-популярните места вечер.
Новите и старите сгради в целия град са еднакво сиви. През ХVІ век градът е поръчал много цветни фонтани, за да освежат сивия градски пейзаж, да се покаже богатството на града и за да напомнят на гражданите за великите местни герои и събития. Работата над фонтаните е била възможност на местните творци да работят нещо, след като Реформацията ги е лишила от техния най-важен покровител – католическата църква.
Над катедралата на Берн от ХV век, някога католическа, сега протестантска, се извисява 100-метрова кула – най-високата кула в Швейцария. По време на Реформацията протестантите разрушават религиозните икони. Тогава 26 отделни малки параклиса и олтари са били посветени на различните светци, които първоначално са красели църквата. Когато Реформация достигнала града през 1528 г., всичко това е било завладяно от иконоборци, които са вярвали, че тези изображения объркват богомолците, вместо да ги насочват към Бог. Новият център е станал трибуната, откъдето протестантските проповедници са споделяли словото на Бог – не на латински, а на езика на хората.
Парламентът се намира в Стария град. Красивият гранитен площад пред парламента има 26 фонтана (по един за всеки кантон или швейцарски щат). Забравили факта, че половината от швейцарското злато е заровено под площада, децата си играят във фонтаните.
Повечето от жителите на Берн говорят немски, или по-точно бернски немски, който представлява регионален вариант на т. нар. "швейцарски немски". В кантона Берн има също и голяма част френско говорящи жители.
Интересен факт за града е, че немският физик Алберт Айнщайн е работил по теорията на относителността като чиновник в патентната служба в Берн.
История на Берн
Бил е признат за свободен град от императора на свещената Римска империя Фридрих II през 1218 г. след като неговият основател Херцог Бертолд V фон Церинген умира без наследници.
През 1353 г. Берн се присъединява към младата швейцарска конфедерация и става водещ град. След като напада и превзема Арау през 1415 г. и Во (нем. Валис) през 1536 г., както и други малки територии, Берн става най-големият град-държава на север от Алпите.
През 1798 г. градът е бил окупиран от френските войски по време на френските революционни войни и губи голяма част от териториите си. През 1831 г. става столица на кантон Берн, а през 1848 г. административна столица на
Швейцария.
Повече за Берн можете да прочете в
енциклопедия Уикипедия.
image

Посетихме и градовете Люцерн и Цюрих, неотстъпващи по красота и забележителности на останалите. Ето малко информация и за тях и няколко снимки.
Най-голямата
забележителност в Цюрих е голямата катедрала (Grossmьnster), изгледът от чиято тераса е невероятен.

image


След катедралата туристите се отправят към други две църкви, строени през средновековието - женската катедрала и църквата св. Петър.

image
image

След
няколко часа разходка човек може  да си почине

 на корабче което да го повози из небезизвестното Цюрихско езеро и реката, която се влива в него. Интересно в езерото е да се наблюдават редицата плажове, които швейцарците са си построили под формата на кейове във водата. "Плажуващи" разбира се не липсват при 35° жега. 

 


image
image

Други места, които се посещават, са кметството, разположено в самата река, централна гара и улицата с бутикови магазини, която води началото си от гарата. Може да се посети още  хълма Уетлиберг с гледка обхващаща целия град с езерото, както и културния център на града с операта, театрите и музеите. 
image

                                                        Люцерн image     Люцерн (Luzern) се намира в Централна Швейцария. Разположен е на северозападния бряг на езерото Люцерн. Представлява малко, спокойно градче с тесни калдаръмени улички и покрити мостове. Старият център на града е очарователен със своите рисувани къщи. Интерес представляват - Площада на лебедите; дървения мост Капелбрюке; пл. Хиршенплац; Монумента на Лъва; Музея на Вагнер; езерото Фирвалдщетерзее; Двореца на културата и конгресите.             image
Разделяме се с шоколадова Швейцария /наистина имат хубав шоколад/ и красивата природа на Алпити с пожелание за нови срещи. По долу  можете да видите и няколко клипа от тези градове.

 












Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 243953
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031