Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 17:01 - В СТРАНАТА НА ТОРЕАДОРИТЕ - ИСПАНИЯ
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4190 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 17.12.2011 10:10


 Имах щастливата възможност да посетя страната на ТОРЕАДОРИТЕ - Испания, като особено бях впечатлен от Барселона , разположена на Средиземно море и Билбао и Сан Себастиян - на Атлантически океан.
В ИСПАНИЯ нищо не започва навреме, освен КОРИДАТА.  Всяка година по арените на Испания умират над 40000 бика. Испания е красива страна с много исторически забележителности, но испанките, а даже и децата са доста дебели.
 В БАРСЕЛОНА  посетих интересни сгради и разбира се на първо място стадиона. Особено ме впечатли Саграда Фамилия на Гауди. Вижте някои снимки.
image

image

image

image

image 
                     Барселона

Наричат Барселона (Barcelona) често перлата на Каталония. Този град е красив, магнетичен, особен и харизматичен, както никой друг по света. Барселона е столицата на автономната испанска област Каталония и безспорно един от най-красивите градове по Средиземноморието. Целият град е белязан от ексцентричния и новаторски гении на архитекта Антонио Гауди, който е проектирал не една или две от забележителностите на Барселона.

image  

През различни етапи от времето Барселона е служела за творческото вдъхновение на Салвадор Дали, Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Любопитен факт е, че именно в Барселона Дали създава логото на близалките Chupa Cups.

Барселона е разположен красиво на североизточния бряг на Иберийския полуостров, чиито брегове се къпят от вълните на Средиземно море. С населението си от около 1 606 000 жители Барселона е вторият по големина град в Испания и единадесети в Европейския Съюз.
И един клип за Барселона. Кликнете върху стрелката по-долу.

image  

Най-лесният начин да се доберете до този испански град-мечта е чрез директен полет до там. Цената на билета в двете посоки ще ви коства около 300 евро. Ако резервирате билети по-отрано, може да пропътувате разстоянието за цена от 200 евро. Полетите кацат предимно в град Жирона, който се намира на около 100 км от Барселона, но до втория по големина испански град има редовни автобуси от летището. Еднопосочният билет е около 12 евро, а двупосочният – 21 евро.

Митовете за създаването на Барселона гласят, че градът е основан от самия Херкулес и то 400 години преди Рим. Официалната версия обаче е, че Барселона е основана първоначално като Барсино от римляните по времето на император Октавиан Август. По-късно става център на могъщото Каталонско графство и водеща сила в Средиземно море. Маври и франки на няколко пъти завладяват Барселона и резултатите от тяхното влияние още могат да се видят и усетят в някои детайли от по-старата архитектура на града.

image  

Туристическата обиколка на Барселона е добре да тръгне от площад Каталония. От тук може да вземете туристически автобус, който обикаля морския град по три маршрута. Билетите обикновено варират от 18 до 22 евро. Ако се разходите през централната част на града, позната като „Бари Готик“ или в превод „Готическият квартал“, можете да видите части от оригиналните римски стени редом с готическа архитектура, като Палау Реал Маджор и бившата резиденция на Каталонската кралска фамилия. Посещение в градския Исторически музей е чудесен начин да научите повече за историята на Барселона и културите, които са я оформили. Архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) е почти навсякъде из целия град, като именно тя му е заслужила името на авангардната столица на Испания.

Улица Ла Рамбла (Las Ramblas) започва от площад Каталония и достига до Порт Вел. Това е най-известната улица в града и тук най-пълно можете да усетите духа и хората, които живеят в Барселона. Има всякакви сергии, пазари и ако не внимавате, като нищо да станете жертва на дребна измама. Вдясно от Ла Рамбла, между ул. Лайетена и бул. Пикасо, се намират интересните музеи на Пикасо и на текстила. Около тях гъмжи от магазини, бутици и различни частни галерии.

image  

Националният музей на изкуството в Барселона се намира на площад Испания. В него може да разгледате красиви скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и др. Задължителна спирка е паркът Гюел, който също е дело на гениалния Гауди.

Паркът е изграден между 1900 и 1914 г., а интересните мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите и всичко останало е нещо като копнеж за природен град, под формата на музей. Няма как да пропуснете да се разходите по крайбрежието на Барселона, защото там най-добре се усеща средиземноморското очарование на града.

В Барселона е разположен и Аквариумът, посещението на който е вълнуващо преживяване. През големия тунел във вътрешността му можете да се насладите на риби, акули и всякакви морски животни, които спокойно плуват над главите ви. Плажната ивица в Барселона е дълга цели 3 км, като изобилства от плажове, яхти, кафенета и още интересни сгради.

image    

Безспорно най-голямата забележителност на Барселона е катедралата Саграда Фамилия, която е безспорния символ на града и върха в работата на архитекта Гауди. Катедралата е Изкупителният Храм на Светото семейство и представлява масивна римокатолическа църква. Работата по нея Гауди започва през 1882 г. като и до днес тя не е завършена. Оптимистичните планове са, че до 2032 г. ще бъдат издигнати всички кули и Саграда Фамилия” ще бъде завършена след 250 г. строежи.
На Атлантически океан посетихме град БИЛБАО.
 За гр. Билбао и други испански градове може да научити от статията по-долу.

                                                        БИЛБАО

Билбао (на испански Bilbao, на баскийски Bilbo) е град, намиращ се в северната част на Испания.

                               География

Билба̀о е столицата на провинция Биская (Vizcaya). Построен е на бреговете на реките Нервион (Nerviуn) и Ибаиса̀бал, при мястото им на вливане в Бискайския залив (т.нар. "Естуар на Билбао", дълъг 15 км).

Климатът е океански с чести целогодишни валежи. Най-дъждовния месец е ноември, когато често се изливат порои.

Население 353 173 жители (2007 г), а с околните предградия метрополията Голям Билбао достига 950 155 (2007).

                                 История 

Градът е основан на 15 юни 1300 г. от бискайския владетел дон Диего Лопес V де Аро.

                Архитектурни забележителности 
  • Катедралата "Сантяго"
  • Мостът "Субисури"
  • Музеят "Гугенхайм", открит през 1997 г.
  • Стадион "Сан Мамес"
  • Театърът "Ариага"
  • музеят "Гугенхайм"
  • Информация за Катедралата Сантяго в Билбао Един от символите на град Билбао е готическата катедрала "Сантяго", намираща се в центъра на града. Официално катедралата е действаща от 1950г., но произходът на самата катедрала датира от 1300г., когато Билбао е бил още малко рибарско селище. Тя е създадена в чест на апостол Сейнт Джеймс Велики. катедралата е в типичен готически стил, като върху на кулата завършва с острие.
    image
    И малко инхормация и снимки за Сан Себастиан - сирената на баските и Бискайския залив - един от най-красивите градове на Европа и най-елегантните и ослепителни морски курорти. Това е и лятната столица на Испания, отличаващ се с неповторим аромат на старини,  незабравими плажове и фестивали.image
image

image

                  Сан Себастиан Информация за Сан Себастиан Пясъчният бряг се намира в средата на града и във въздуха се носи свежият, солен дъх на морето. Някогашната лятна резиденция на испанското кралско семейство със зелените алеи, отличните тапас и не на последно място пъстрия нощен живот са предпочитано ваканционно място за богати испанци и познавачи на Испания. Сан Себастиан в страната на баските е мястото, в което животът е най-темпераментен. Този град е кулинарната столица на Испания. В Сан Себастиан има повече барове и ресторанти на глава от населението, отколкото в който и да е друг град. Тук хората разбират от ястия! Сърцето на града е площад Constituciуn, където първо забелязвате многото балкони. Те са от средновековието, когато този площад е бил арена за бикоборство. Тук се намира градската библиотека, която днес съхранява историческия архив. Многото кафенета и барове около площада ви канят да се отбиете и денем и нощем. Също на това място се намира музеят San Telmo. Първоначално той е бил доминикански манастир, после е използван за казарма на артилерията. Пазарът Brencha е бил по-рано традиционен рибен пазар. Днес тук е търговската улица и развлекателният център. Но прясна стока винаги има. Театърът Victoria Eugenia е родината на блясъка. Тук са играели много филмови величия и днес още канят за музикални нощи. Алеята La Concha, стигаща до стария град, мами с брега си по всяко време на разходка или плуване. От планината Igeldo се открива прекрасна гледка. Освен това има още редица атракции, като например el Rio Misterioso, Mini Zoo или Casa de la Risa. Вечер за празнуване привличат многото пъбове и дискотеки. Нашето езиково училище в Сан Себастиан организира излети до музея Гугенхайм в Билбао или за дегустация на вино. За забележителностите на Сан Себастиан можете да видите още като кликнете ТУК.
Вижте и няколко клипа от тези места.












Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 244008
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031