Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 07:34 - ПО БРЕГОВЕТЕ НА ДРЕВНА ЕЛАДА И СЪВРЕМЕННА ГЪРЦИЯ
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8575 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2011 10:28


 Колоритният инженер  скотовъд Владимир Григоров от с. Николичевци, К-ско е обикалял Европа с кола, автобус или с кораб през Средиземно море. За неговите пътешествия многократно са писали в."Наблюдател" и в. "Вяра".Ето някои впечатления и снимки от многократните му пътувания в страната на боговете - Гърция, за която може да каже само добри думи. Посещенията в гр. Солун и гр. Кавала са едни от най-честите, защото СОЛУН и КАВАЛА са и най-близо до България и са на море.
                                                                    СОЛУН
 

Солун (Θεσσαλονίκη, Thessaloniki)е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е административен център на област Централна Македония. Населението на града е 773 180 души. Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща и, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като победа над тесалийците. Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнско братство и черква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Византийски църкви, римски конструкции, мюсюлмански сгради, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажове са същността на Солун. Като вторият по големина град в Гърция, той комбинира 2 320 години история с удобства и вълнения, които всеки модерен европейски град може да предложи на посетителите си.
Солун е град с богата история и вълнуващо настояще. Градът е пълен с живот и движение. Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редички с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е известени със страхотната си кухня. Никой не може да устои на вкусните сладки и пайове и никой не може да не отдаде заслуженото на многото таверни, които предлагат специални гръцки ястия. Никой не може да устои на град като Солун.

image

                                              КАВАЛА

  Префектурата на Кавала е една от най-организираните в страната, с необикновени туристически атракции, подходящи както за зимни, така и за летни ваканции. Живописните селища, космополитната столица,природните места, историческите забележителности и гостоприемните местни жители ще ви очароват. Територията на  Кавала принадлежи към географския участък на Македония  и е заобиколена от Драма на север, Ксанти на изток, Серес на запад, и заливите Стримонкиос и  Кавала на юг. В Кавала има 136.000 местни жители.
Кавала, столицата и пристанището на едноименната префектура, са особено живописни  със силно изразен източен характер. Средновековната крепост, старото тютюнево хранилище, градското хале, градската библиотека, градския музей, турската сграда Imaret, мостът Kamara, кварталите Panagia и стария град, църквите Panagia и Agios Panteleimonas, мъжките манастири Agios Syllas и пясъчните дюни в региона Aspri Ammos са някои от забележителностите на многообещаващия град Кавала.
  Докато се разхождате из красивата област, ще минете през  Елефтерополи едно красиво селце,  Керамоти  рибарско селце,  Loutra Eleftheron, изолирано крайбрежно селце и Неа Ираклица- космополитен туристически курорт с внушителен плаж. Освен това, крайбрежните селища  Неа Кавали и  Неа Перамос, както и селцето Хрисополиса удивителни места . Обаче, най-интересната забележителност на префектурата е историческата и археологична част на  Филипи с археологичния музей, а да не говорим за величествената планина Paggeo, място впечатляващо със своята природа, подсигурено с туристически убежища и ски център. Възползвайте се от възможността да опознаете територията на Кавала и да се полюбувате на всяка нейна природна, историческа и археологическа забележителност.

image

След Кавала и Солун обезателно се посещава природният феномен МЕТЕОРА.

                                                                         МЕТЕОРА

МЕТЕОРА е един от най-големите и известни група манастири в Гърция след Атон. Те датират от 11в., когато се заселват първите отшелници там. Обявени са от ЮНЕСКО като уникален феномен на културното наследство. В манастирите се съхраняват уникални фрески, икони и стринни реликви.Най-известните манастири в Метеора са: Света Обител "Преображение Господне" известно като "Голям Метеор". Той се намира на височина 613м. от морското равнище, построен е върху площ от приблизително 60 декара, на върха на отвесна скала и е най-големият от манастирските комплекси в Метеора. Света Обител "Варлаам" е вторият по големина манастир след "Големия метеор", построен през 1541/42г. Света Обител "Свети Стефан" - разположен в южната част на метеорския комплекс той е един от най-лесно достъпните за посетителите, които стигат до входа му без особено усилие. Най-богатият в Метеора, създаването му датира от 14-и век. Света Обител "Света Троица" е по-трудно достъпен, но скалата на "Света Троица" без съмнение е най-красививата и характерната от каменните грамади в Метеора и  заема площ от пет или шест декара, върху които са разположени двете черкви на манастира. Света Обител "Русаний", Света Обител "Свети Николай Анапавсас".
image

image
И разбира се Атина
- столицата на Гърция с величествения Акропол.

                                            АТИНА

Атина е една от най-старите столици в Европа с над 3000 годишна история и най-голямият град в Гърция. Името й произхожда от името на древногръцката богиня Атина - символ на мъдростта. Градът е известен по целия свят като люлка на една велика цивилизация и мястото, където са се родили демокрацията, науката и философията. Днес Атина е важен политически, културен, икономичеки и транспортен център на Гърция.
Най-голямата забележителност на Атина е Акрополът - храма на богинята Атина. Акрополът в Атина е най-известният запазен акропол в Гърция и датира още от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) . Представлява плосък скален връх, издигащ се на 150 м над морското равнище в Атина и се предполага, че на него е бил разположен царски дворец, датиращ от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) .
  Докато сте в Атина трябва непременно да посетите другите важни древни обекти и паметници и туристически атракции като Партенона, храма на Зевс, Олимпионът, Арката на Адриян, Агората, площад Синтагма, Римският форум, Византийският музей и др. Повечето от тях могат да бъдат намерени главно из квартал Плака и в близост до Акропола...
image

image

В близост до Атина е гр. Пирея, който вече е квартал на столицата и до който най-добре се пътува с метрото от пл."Омония" в центъра на Атина.
                                                              ПИРЕЯ
Пирея или Пиреас (Πειραιάς, Piraeus)е крайбрежен град, третия по населеност в Гърция и е столица на префектурата Пирея. Амдинистративните граници на града обхващат и предградията и така площта на града става 50 кв.км, а населението е общо е около 466 000 жители (по данни от 2001г.). Пирея е най – голямото пътническо пристанище в Европа – обслужва по 20 млн. пасажери годишно. В областта се намира хълма Кастела, откъдето се открива уникална гледка към Атина и Саронийския залив. Една от най – известните атракции там е общинския театър – великолепна сграда в неокласически стил, построена през 1885г. Футболните и баскетболните запалянковци може да посетят стадионите Караискакис и мир и приятелство. Може да посетите и няколко музея в града. А за да чуете песента "Децата на Пирея" кликнете ТУК.

image

 За преминаването в Италия се отправях към градовете Патра или Игуменица, които имат много добри фериботни връзки и със съседните острови, като остров Корфу, който посетих. Пътувал съм и през Кортинтския провлак , представляваща тясна земна ивица, свързваща континентална Гърция чрез Коринтския канал с остров Пелапонес. Дължината му е 6343 м., широк е 21-25 м. и е дълбок 8 м.
image
Игуменица (Ηγουμενίτσα - гр., Igoumenitsa - англ.) е крайбрежен пристанищен град в северозападна Гърция. Той е столица на префектурата Теспротия. Населението му наброява около 9 100 жители (по данни от 2001г.). Игуменица е живописен малък град - брегове с кристално синя морска вода и зелени планини, обгръщащи града. Старото име на Игуменица е било Титани.
Патра (Πάτρα или Patras) е третият по големина град и столица в префектурата Ахая, разположен в северен Пелопонес на 215км от Атина. Площта му е 125,4кв.км, а населението му наброява около 171 600 жители. Градът е построен в подножието на планината Панахаикон, който гледа към залива Патра. Пристанището на Патра е възлова точка за търговия и комуникация с Италия и останалата част от Западна Европа. Интерес може да представляват неокласическите сгради построени през 19в. и началото на 20в. Има доста гръцки и византийски паметници като например римския одеон, замъка в Рио или крепостта на Патра. Има четири музея, които може да посетите, а също и център за дегустация на вино. Има два карнавала – карнавала на Патра (провежда се през януари)– най-голямото по вида си събитие в Гърция и едно от най-големите в Европа. То включва разнообразие от мероприятия включително балове, паради, артистични проекти, детски карнавали. Другият карнавал е международният карнавал на Патра(провежда се лятото) – програмата включва основно антична драма, модерен театър, а също и музикални събития. Ето и снимки от Патра и Игуменица:

image

image

 На о.Корфу - островън на нимфите, беше едно великолепно преживяване, което никога няма да забравя. Тук е интересно да се види дворецът "Ахилион" - лятната резиденция на императрица Елизабет, построен през 1890 г. в чест на Ахил - любимият герой на императрицата. В столицата на острова Керкирас можете да видите още площад "Еспланада"- сърцето на града, старата крепост, музеят на азиатското изкуство, галерията с арките "Листон" и др. Ето и снимка от острова.
image
А ето и един полезен сайт за фериботните връзки към Италия и Гръцките острови.

Фeриботи - Италия - Гърция и Гръцки острови Superfast Ferries image 1 от 5 image  

imageДестинации: 

Анкона - Патра; Патра - Анкона
Ancona - Patras; Patras - Ancona

Анкона - Игуменица; Игуменица - Анкона
Ancona - Igoumenitsa; Igoumenitsa - Ancona

Бари - Патра; Патра - Бари
Bari - Patras; Patras - Bari

Бари - Игуменица; Игуменица
Bari - Igoumenitsa; Igoumenitsa - Bari

Бари - Корфу; Корфу - Бари
Bari - Corfu; Corfu - Bari

 

Разписание
З
а Гърция може още да се пише, но най добре е да се посети . Тогава изживяванията са най-силни. За ваше удоволствие можете да кликнете върху стрелката по-долу и се насладите на музиката и танца сиртаки.












Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 247419
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930